Gorditas in Guanajuato (door B)

Guanajuato (net lego-blokjes)

We waren het bijna vergeten maar Guanajuato is zeker één van de mooiste plekjes op deze reis geweest. Een zee van kleurrijke huisjes als legoblokjes tegen de flanken van een diepe vallei gestrooid, een heel bekend theater in ecclectische art-deco stijl met Dorische zuilen en Mudejar binnenaankleding, heel schoon. Een grote universiteit trekt veel jong volk en er zijn massa’s pleintjes vol caféterrasjes en kleurrijke winkeltjes.

De studenten betalen hier hun studies met verplichte gemeensschapsdienst waaronder de organisatie van een naar Cervantes genoemd theaterfestival. Vandaar dat je hier ook snode jongelingen vindt die je voor een handvol pesos het geboortehuis van Don Quichote tonen en daar nog klanten voor vinden ook. Diego Rivera is hier wel echt geboren, en dan nog wel in een kast van burgerhuis.

We logeren in een omgebouwde eeuwenoude hacienda La casa de espiritus alegres die wordt uitgebaat door een artistieke Mexicaan, het hele huis staat vol zelfgemaakte kunst/kitch (dat verschil is hier nooit echt duidelijk), waar ze ons elke ochtend volstouwen met gorditas en quesadillas. Calorieën bij de vleet dus. Het mooist is de tuin, een tropische jungle vol verborgen hoekjes en een bar in Indische stijl waar ze heel fier op zijn, alleen de slingerapen ontbreken maar kolibries zitten er wel tussen de bougainville. Met een pintje in de hand is het op ons privéterras dus best te harden.

Heel merkwaardig hier is dat ze een eeuw geleden besloten om het labyrint aan oude rivierbeddingen in de stad om te bouwen tot kasseistraatjes, inclusief voetpaden, bushaltes en wegwijzers alom. Het houdt de binnenstad vrijwel verkeersvrij, iets wat we zeker kunnen appreciëren terwijl we hier zo een beetje rondlummelen.

Veder kocht V gisteren in Patzcuaro 5(vijf) gevlochten elanden voor in de kerstboom van een Purépecha mevrouwtje. Ze wou er eigenlijk twee (eigenlijk geen maar allez) maar die indiaantjes zijn wel zo gewiekst nooit wisselgeld bij te hebben, uiteindelijk bleek het voor alle partijen beter er dan maar vijf te kopen. Ik heb ook zo mijn twijfels of elanden hier inheems zijn.

Vorige

Volgende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s