Mexcaltitan en laatste avond in San Blas (door B)

1 van de 5 straatjes in Mexcaltitan

Om aan ons verblijf in aan de kust een cultureel tintje te geven zijn we gisteren naar Mexcaltitan gereden en gevaren. Dat is een piepklein dorpje op een eilandje in een meer op anderhalf uur rijden van San Blas waar de enige economische activiteit bestaat uit het vangen en drogen van garnalen. Het dorpje is bewoond sinds de vijfde eeuw voor onze jaartelling maar dat is niet de reden dat het zo befaamd is. Mexcaltitan zou het mythische Aztlan zijn, het punt waar de Ateken in de twaalfde eeuw vertrokken voor een trektocht van verscheidene generaties naar de vallei van Mexico om er Tenochtitlan te stichten op de plek waar nu Mexico city ligt. Zo staat het in stripvorm beschreven in de Boturini Codex, één van de weinige geschreven Azteekse bronnen die zijn bewaard gebleven. Maar ook andere locaties tot in Ohio en Californië beweren het legendarische Aztlan te zijn.

Stratenplan voor wie de weg kwijt is

Wat er ook van zij, merkwaardig is dat het stratenplan van het dorpje overeenstemt met dat van Tenochtitlan en er overblijfselen zijn gevonden met afbeeldingen van de bekende adelaar op de cactus met slang in de bek. Op de plek waar ze zo’n beest zagen dienden de zwervende Azteken volgens de overlevering een nieuwe stad te stichten. De achtergebleven Azteken legden zich intussen ijverig toe op de vangst van garnalen en de verkoop van ijskoude frisdrank aan de schaarse bezoekers.

Heel veel garnalen

Oud Spaans fort

Net buiten het centrum van San Blas ligt de Cerro de la Contaduría, een stevige heuvel met een oud Spaans fort en kerkje. Een lokale politieagente ?! informeerde ons dat op foto’s van het complex regelmatig schimmen van dode monniken verschijnen. Maar hoe V ook in de weer is met diafragma en ISO, de geesten laten het afweten.

Het enige spookje dat we vonden was Z

Onze laatste avond brachten we door aan het strand om te voor 1 keer de zon te zien ondergaan in de Stille Oceaan.

Groetjes uit San Blas

Morgen rijden we terug naar Guadalajara om de auto af te zetten. Bij een vorig bezoek vonden we Guadalajara nogal stoffig en druk maar misschien laat de stad nu een betere induk.

Vorige

Volgende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s