Dagje Copan

Honduras, Copan Ruinas, 20 maart 2009

Honduras

Na een copieus ontbijt in het ViaVia cafe trokken we te voet naar de ruines van Copan. Het prijskaartje van deze Maya-atractie bedroeg 33 euro voor buitenlanders voor 2 personen! We verwachtten dus waar voor ons geld. Copan staat bekend om zijn mooi uitgewerkte stellae, zijn unieke en volledig met hierogliefen beschreven trap en zijn grote koningen met lyrische namen als “18 Konijn” en “Gerookte Schelp”. De hierogliefentrap is de langste in steen geschreven tekst van de Maya’s die ooit werd teruggevonden. Helaas staan enkel de onderste 15 regels in de juiste volgorde, uit de rest geraakten de archeologen niet wijs en daarom hebben ze boel maar op een rommeltje bijeen gegooid. Veerle (altijd al een grote fan van puzzels geweest) voelde zich meteen geroepen om de zaak in de juiste volgorde te zetten. We maakten nog een wandelingetje in het omliggende natuurpark tussen de papegaaien en de Capibara’s. Het was een fijne dag!


(Vertaling speciaal voor tante Lena en onze familie en vrienden uit de West-Fluuten)

’s nuchtens zimme stuutjes me gelei en eiers gon eetn int staminee van de ViaVia. Me zin wiedere ton zeejre vertrokkn na de ruines van Copan. Twas een gele tsjolinge. Me kwaamn schlecht aame de pries zaagn. 33 euro toope. Tis toopn datte betje schoan es, we. Copan es gekend voo ze gekapte steenn, ne groaten trap me e vertellinsje en ze keuninge me curieuze naamn, helik “18 Keun” en “Gesmoarde Carracolle”. Ze bleevn zieder ma schrievn op dien trap, en zen nievers nog zukke lange vertellinge gevondn. Tes spietig dat allemolle deur mekaar staut. Just tonderste kun ze leezn. Zen geel den boel ton mo topen gesmeetn. Veerle kostte der nie afbluven, ze vent sie da so giejstig van te puzzeln. Men ton nog e toertje gemakt in de weldernesse tusschen de veugeltjes en de welde zeejrattn. Alle gow, men us stief gejeund !

Dit bericht werd geplaatst in Centraal-Amerika 2009. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s