San Miguel de Allende

We hebben een paar ontspannen dagjes doorgebracht in San Miguel de Allende, een postkaartperfect stadje en voor sommigen net iets te clean. Een soort Brugge maar dan met fajita’s en enchilada’s. De onmiskenbare charme van San Miguel trekt al decennia lang schrijvers en kunstenaars aan, ook uit Canada en de VS en in hun zog een paar duizend Amerikaanse gepensioneerden die er alles begonnen op te kopen dat los of vast zat .  De toevloed aan kapitaalkrachtige oudjes creëerde een grote vastgoedbel.   Makelaars kochten voor een paar honderdduizend dollar handenvol koloniale huizen op, om die over de grens voor het vijfvoudige! te verpatsen, tot de bankencrisis kwam en de markt in elkaar klapte. Als je echter door het (vaak indrukwekkende) embonpoint kijkt van de inwijkelingen blijft een prachtig laidback werelderfgoedstadje met weliswaar een lichte overdaad aan prullaria- en designwinkeltjes.

We logeren in El Jardin de Don Quijote, een B&B met een prachtig binnentuintje met jawel een standbeeld van Don Quijote. Mexicanen hebben iets met Cervantes hoewel die hier bij mijn weten nooit is gepasseerd. We mogen de keuken van het huis gebruiken waar we in gezelschap van de Mexicaanse bomma patatjes koken voor Z.

San Miguel ligt in de heuvels en boven het stadje ligt een mirador (uitkijkpost) die we via een trap met een paar duizend treden of zo en onze tong op onze knieën uiteindelijk bereiken met het oog op het maken van een schone foto met panoramisch zicht. Bovenstaande foto toont aan dat niet iedereen de klim overleeft.Verder houden we ons verre van alle nuttige activiteiten, we wandelen wat rond, lezen een boekje, relaxen in de tuin wanneer Z slaapt. Meer moet dat voorwaar niet zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit bericht werd geplaatst in Mexico 2011 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op San Miguel de Allende

 1. Jean Paul Peters zegt:

  Na de lange klim zien jullie er toch beter uit dan die magere hein! En ik hoop dat Zita ook wat anders krijgt dan patatjes.
  Hier (West – Turkije) genieten we van een zachte herfst maar in het oosten van het land heeft de aarde in de buurt van Van weer opnieuw gebeefd. Minder zwaar dan 3 weken geleden maar 5,7 op de schaal van Richter was voldoende om gehavende gebouwen verder te laten instorten en opnieuw enkele doden (12 tot nog toe). En dat doet me denken aan de zware aardbeving die Mexico gekend heeft zoveel (3 a 4)decennia geleden en waarbij ik een Gentse vriend verloren heb die daar was gaan wonen. Maar laat ik jullie niet ongerust maken… Ik hoop dat Zita de Mexicaanse tijd gewoon is geworden, dat haar biologische klok zich aangepast heeft en dat de vakantie nu echt begonnen is! Die van Vera (Veerle’s mama) begint straks, die van mij morgen (ik vertrek 1 dag later vanuit Turkije) begint morgen… voor 2 weken in de sporen van de Khmer cultuur + enkele Nationale Parken in Thailand en Cambodia! Sorry dat wij geen Worldpressblog hebben, maar later volgt er allicht wel een verslagje!
  EN… genieten is de boodschap, met of zonder Dexia, met of zonder Berlusconni, zonder Papandreou (anagram van Napadeuro hihihihi)….. de wereld draait door!
  Groeten van de Turkse nonkel jean paul

  Like

  • Hallo Jean-Paul, tot nu toe heeft de aarde hier nog niet gebeefd, hoewel dat hier ook regelmatig gebeurt (toen we in El Salvador zaten, hebben we dat 2 keer mogen ervaren, wel zeer licht, maar behoorlijk beangstigend, maar dat hoef ik jou niet te vertellen zeker …)
   Ondertussen hebben we een beetje routine gevonden in het reizen. Met een baby van 1 jaar was dat even aanpassen. Maar het loopt allemaal zo goed, en we genieten op en top van de Mexicaanse couleur local.
   Jullie vooruitzichten zijn echter ook niet slecht. Wij hielden enorm van de Khmer-cultuur. Het eten, de geschiedenis, de mensen (niet noodzakelijk in die volgorde). Maak er een prachtige reis van en Bert zegt nog en ik citeer: “hou Vera maar wat in het oog, voor je het weet begint ze Ankor Wat op te ruimen en alle planten daar te snoeien.Je kent ze, hè”.
   Veerl groeten en we kijken al uit naar dat verslag!

   Like

 2. Roos zegt:

  Hallo Veerle en Bert, tof hoor dat dia-reeksje!!!! en Veerle, ik vermoed dat jij dit schrijft…heel mooi en boeiend geschreven hoor…er is een schrijverstalent aan jou verloren gegaan…alhoewel, ’t is nog niet te laat daarvoor hé!!! Nog veel plezier daar en Zita ziet het daar precies ook goed zitten hé!!!

  Like

  • Hallo Roos, dank u voor het compliment maar deze tekst komt van de hand van Bert, hij is het grote schrijverstalent van de familie. Wat mij betreft mag hij gerust een grote carrrièrewending maken en zijn schrijverskunsten ten volle benutten,liefst in de reisliteratuur … 😉 zoals je zegt, het is nog niet te laat hè.
   De foto’s zijn voor mijn rekening. En Zita, jaja, die amuseert zich hier wel, we denken dat de kleurtjes van Mexico haar goed doen!

   Like

   • Roos zegt:

    Ah zo, Veerle…als Bert volgend jaar op de Boekenbeurs aanwezig is zal ik de eerste zijn om zijn boek te kopen en te laten signeren hoor, haha…en geïllustreerd met jouw mooie foto’s zal hij niet moeten onderdoen voor Jeroen Meus!!!

    Like

 3. Jean Paul zegt:

  Hier is het al avond van de 15de november en we (Vera en ik) wilden voor alle veiligheid alvast de beste wensen voor een eerste gelukkige verjaardag verzenden… je weet maar nooit of het morgen kan of niet kan. We hebben al de tocht afgelegd van Bangkok tot hier in Nakhon Phanom waar we een tochtje maakten op de Mekong en nu in het River View hotel logeren… met zicht op Laos aan de overkant! Heerlijke temperaturen (28 a 30 graden) zonnig, droog, geen hoge luchtvochtigheid, geen wateroverlast hier… maar wel een zeer weinig bezocht gebied, vooral landbouwgebied. Geeft mij het gevoel van 22 jaar geleden toen ik voor het eerst in Thailand was en dat toen nog niet zo populair was, dus toeristisch ook nog niet zo uitgemolken!
  We wensen jullie een heerlijke tijd verder en vanavond zullen we klinken op 1 jaar Zita!!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s