Día de los muertos (door V)

Geraamtes, je ziet ze hier overal, in de etalages van winkels, als versiering op de tafels, afgedrukt op draagtassen of tafellakens, in papier maché, hout of metaal, als uithangbord van een winkel, ja zelfs tot op het bed van onze casa …. Ze hebben alles te maken met het vieren van Allerheiligen en Allerzielen, maar hoe zit nu ook alweer?

Die oude Azteken kenden al het idee van een dodencultus en toen de Spanjaarden hier arriveerden en er een zootje van kwamen maken, werden de twee dodenherdenkingen deftig door elkaar geklutst tot wat ze hier nu de Día de los Muertos en Día de los Santos noemen.  In tegenstelling tot bij ons is het vieren van de overledenen hier een vrolijk gebeuren en worden voedsel, drank en sigaretten gul aangeboden aan de familieleden, die voor 1 dag terugkeren naar de aarde.  De graven worden versierd met bloemen en offerandes en families blijven de hele nacht bij kaarslicht de terugkomst van hun dierbaren vieren.

Ok, en die geraamtes dan? Wel, de huidige populariteit van al die skeletten is te vinden bij een Mexicaanse Illustrator, José Guadalupe Posada.  Die maakte een zinken ets van een vrouw, Catrina genaamd, een elegant skelet getooid in een mooie outfit,  een hoed van pluimen, met zelfs een diepe décolleté. Zij werd het symbool van de dag van de doden, maar is in feite bedoeld om de draak te steken met de elite om hen zo te confronteren met hun eigen sterfelijkheid.

En zo gescheidde dat je hier in deze tijd van het jaar overal, maar dan ook overal afbeeldingen van Catrina en consoorten tegenkomt.  Getuige de volgende slideshow:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit bericht werd geplaatst in Mexico 2011. Bookmark de permalink .

8 reacties op Día de los muertos (door V)

 1. Jean Paul Peters zegt:

  Interessante informatie die me doet denken aan Petra / Jordanie. De Nabateeers hadden aan elk graf een kamer waar 1 x per jaar een maaltijd werd geserveerd en waar ook gedekt werd voor de overledene, waar men gesprek hield en sprak tegen de overledene om de gedachte levend te houden. Was dit om bewust te blijven van de eigen sterfelijkheid of wat anders? Joost mag het weten maar een dodencultus lijkt op veel plaatsen in verschillende tijden toch wel erg belangrijk te zijn geweest, een wezenlijk onderdeel van het leven!
  Getuige hiervan ook de bovenste verdiepingen van het MAS in Antwerpen!
  Ik weet dat ik 4 dagen te vroeg ben, maar…. de 16de kan ik jullie allicht niet bereiken, dus… nu al een gelukkige verjaardag (zonder skeletten maar met een taart en 1 kaars) voor Zita.

  Like

  • Danjewel voor de wensen. Op haar verjaardag zitten we aan de Pacific. Geen slechte plaats om je eerste levensjaar te vieren. Het zal misschien geen taart worden, maar een grote tortilla. Naar één kaars gaan we alleszins nog op zoek 😉
   Zag net dat het vliegtuig in Bangkok veilig geland is, nu kan de reis daar echt beginnen. Ook voor jou een veilig vlucht gewenst!
   Groeten, Veerle en co

   Like

 2. pegenjoh zegt:

  Misschien spreekt Zita haar eerste woordjes in Mexico? Op haar eerste verjaardag? Benieuwd wat daar uit zal komen. Na al dat verkavelingsvlaams in België zal dat kindje haar referentiekader nu wel kwijt zijn. Mama en papa die plotseling een onbegrijpelijke taal tegen andere mensen spreken. Zou ze denken dat het aan haar zelf ligt dat ze er niks meer van begrijpt? Of zou ze op die leeftijd al beseffen dat jullie ook een andere taal kunnen spreken? Of zou ze zich daar allemaal niks van aantrekken als ze maar op tijd en stond haar patatjes krijgt? Maak er ginder alvast een memorabele eerste verjaardag van! Nog veel plezier ginder! Peggy en Johan

  Like

  • Ik gok op het laatste, zolang ze maar op tijd haar eten heeft en af en toe een dutje mag doen in haar tentje, zal al de rest haar een zorg zijn.
   We proberen haar al maandenlang papa of mama te laten zeggen, af en toe komt het er wel uit, maar het lijkt ons niet erg bewust te zijn. Misschien moeten we haar Spaans wat opschroeven, wie weet ligt haar dat wat beter 🙂

   Like

 3. Roos zegt:

  Leuk hoor die skeletten-foto’s, zeker die met Zita, z’heeft er geen moeite mee hé! In ieder geval ook voor haar en jullie een gelukkige verjaardag gewenst, en tof hoor al die info, nu hoeven wij zo ver nie meer te trekken, we weten al alles, haha…

  Like

 4. Jullie blog is dus echt heel leuk om te volgen hè!! En we leren nog bij ook 🙂
  Ook de foto’s zijn weer heeeel mooi!

  Gelukkige verjaardag voor Zita! Wat een plaats om je eerste verjaardag te vieren!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s