Gorditas in Guanajuato (door B)

Guanajuato (net lego-blokjes)

We waren het bijna vergeten maar Guanajuato is zeker één van de mooiste plekjes op deze reis geweest. Een zee van kleurrijke huisjes als legoblokjes tegen de flanken van een diepe vallei gestrooid, een heel bekend theater   in ecclectische art-deco stijl met Dorische zuilen en Mudejar binnenaankleding, heel schoon.   Een grote universiteit trekt veel jong volk en er zijn massa’s pleintjes vol caféterrasjes en kleurrijke winkeltjes.

De studenten betalen hier hun studies met verplichte  gemeensschapsdienst waaronder de organisatie van een naar Cervantes genoemd theaterfestival. Vandaar dat je hier ook snode jongelingen vindt die je voor een handvol pesos het geboortehuis van Don Quichote tonen en daar nog klanten voor vinden ook. Diego Rivera is hier wel echt geboren, en dan nog wel in een kast van burgerhuis.

We logeren in een omgebouwde eeuwenoude hacienda La casa de espiritus alegres die wordt uitgebaat door een artistieke Mexicaan, het hele huis staat vol zelfgemaakte kunst/kitch (dat verschil is hier nooit echt duidelijk), waar ze ons elke ochtend volstouwen met gorditas en quesadillas. Calorieën bij de vleet dus. Het mooist is de tuin, een tropische jungle vol verborgen hoekjes en een bar in Indische stijl waar ze heel fier op zijn, alleen de slingerapen ontbreken maar kolibries zitten er wel tussen de bougainville.  Met een pintje in de hand is het op ons  privéterras dus best te harden.

Heel merkwaardig hier is dat ze een eeuw geleden besloten om het labyrint aan oude rivierbeddingen in de stad om te bouwen tot kasseistraatjes, inclusief voetpaden, bushaltes en wegwijzers alom. Het houdt de binnenstad vrijwel verkeersvrij, iets wat we zeker kunnen appreciëren terwijl we hier zo een beetje rondlummelen.

Veder kocht V gisteren in Patzcuaro 5(vijf) gevlochten elanden voor in de kerstboom van een Purépecha mevrouwtje. Ze wou er eigenlijk twee (eigenlijk geen maar allez) maar die indiaantjes zijn wel zo gewiekst nooit wisselgeld bij te hebben, uiteindelijk bleek het voor alle partijen beter er dan maar vijf te kopen.  Ik heb ook zo mijn twijfels of elanden hier inheems zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit bericht werd geplaatst in Mexico 2011. Bookmark de permalink .

6 reacties op Gorditas in Guanajuato (door B)

 1. joh&peg zegt:

  Verdorie, in zo een stadje zou ik ook wel graag op kot gezeten hebben. .. hebben ook eens gekeken naar de website van jullie verblijf daar, het ziet er echt heel tof uit. We hopen dat jullie tijd hadden om daar een aantal dagen te verblijven. We veronderstellen dat jullie nu weer richting Mexico City aan het trekken zijn? Geniet ginder nog de komende dagen….vervolgens nog een beetje werken in december, dan feesten rond eindejaar en in januari ..als de winter op haar donkerste is ..pakken en op naar Colombia!

  Like

  • Hallo Peggy en Johan, ondertussen zijn we toegekomen in Morelia, de laatste bestemming alvorens af te zakken naar Mexico City. Ik weet niet hoe het weer in België is, maar hier is het koud. En dan bedoelen we koud in de zin van trek uw fleece aan, liefst een sjaal en handschoenen als je buiten op het terras wil zitten voor een potje scrabble. Hopelijk zal het in Colombia een beetje warmer zijn.
   Groeten van ons 3

   Like

 2. haeldermans miet zegt:

  hallo beste trappers,
  ik ben van gisterenavond terug van een weekje zee in Nieuwpoort,zalig.
  s’avonds een geslaagd concert gezongen en vandaag weer de gewone sleur.
  supermoeke gaan bezoeken en naar de rest van de familie een telefoontje afhandelen.
  nu nog lampjes van philips uit Eindhoven en je krijgt een internationale kerstboom,Zita gaat er plezier aan beleven.
  vergeet ook niets voor je paasboom,
  dikke kusjes Miet

  Like

  • Miet, je raadt nooit waar we nu zitten. Het schone Morelia, met zijn verlichte kathedralen, zijn stinkende turibussen, zijn happy hours met veel Corona’s en guacamole, zijn mooie kerststallen op de zocalo (die staan er echter nog niet) en zijn schoon weer. Jawel, ook nu hebben we de pech van toe te komen in de regen. En ik geloof dat het ongeveer 17 graden is. Morelia is ons niet gunstig gezind vrezen we. Straks toch nog even naar de mercado op zoek naar extra kerstversiering. Wij komen graag jouw boom bewonderen. Dikke zoenen van ons alle 3!

   Like

 3. Roos zegt:

  Hallo Bert en Veerle, ik blijf hier maar lezen, jullie lijken wel eindeloos weg te blijven, hahaha…wanneer is de terugtocht gepland? Ondertussen hebben wij in de Spaanse les vernomen van Carolina dat ze zwanger is, goed nieuws dus voor haar, hopelijk ook voor ons want vorige week was ze ziek, we hopen voor haar dat alles goed verloopt. Ziezo, nu zijn jullie ginder achter ook op de hoogte van deze nieuwe wending! Het weer is naar Belgische normen goed, wel soms koud ’s nachts maar wat zon overdag en geen sneeuw en regentoestanden tot hiertoe! Over het regeringsakkoord en onze nakende regering nà straks 2 jaar (haha) ga ik niet uitwijden, want anders is de kans groot dat jullie niet meer terugkomen!!!
  Nog veel plezier daar en wij gaan morgen in de klas zwoegen in de test op el imperfecto de subjuntivo, haha…

  Like

  • Oh Roos, wat een goed nieuws is dat! Niet van dat regeerakkoord, maar van Carolina uiteraard haha. Ik wist dat ze graag een 2de kindje wou, dus ben heel blij dat ze nu zwanger is. Hier is het aftellen geblazen, nog enkele dagen Morelia en Mexico City en het zit erop. Ik moet eerlijk bekennen dat ik persoonlijk de imperfecto de subjonctivo nog niet bijster veel gebruikt heb hier. Ik laat natuurlijk wel altijd het woord aan Bert … . Oh jee, die test zal ons dus ook nog te wachten staan.
   Veel liefs en tot binnenkort in de les. Doe ze daar maar allemaal de groeten!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s